Apotekergården
Styret i Lysaker vel fikk i 1911 en henvendelse om å arbeide for opprettelsen av apotek på Lysaker. I 1912 fikk Yngvar Poppe bevilling til å opprette apotek i en bygning som naturlig nok ble kalt Apotekergården. Bygningen brant ned til grunnen i 1988.
Klaveness' Bank hadde en filial i Apotekergården fra 1919.
Det lå også en kolonialforretning i gården. Den ble drevet av Henry Hanssen til 1970, deretter av Ludvik Pedersen. Henry Hanssen var eier av Apotekergården.
Videre lå Lysaker Kjøttforretning i gården. Den ble etablert i 1916 av Carl Christiansen. Forretningen ble overtatt av Thora Andersen i 1919. Hun flyttet virksomheten til nye lokaler i Drammensveien 310 i 1936. Thora Andersen drev også en filial i Gamle Drammensvei 38 på Nedre Stabekk på 1930-tallet. Lysaker Kjøttforretning ble senere overtatt av Magnus og Birgit Kristine Bakke, som drev kjøtt-, fisk- og kolonialforretning på Bekkestua fra 1939.
Øvrige virksomheter i gården var en melkebutikk, drevet av Camilla Mathilde Pettersen
fra 1915 til 1945, og en manufakturforretning.
Kilder:
Rasch-Engh, Rolf. (2000). Lysaker, gammelt boområde og næringssenter. Lysaker vel
Fra Norges næringsveie i tekst og bilder (1923)
Lokalhistoriewiki (Om Lysaker kjøttforretning)
Lokalhistoriewiki (Om Henry Hanssen)
Stein Øgrim. Lysaker Vel
Dette bildet viser hvordan Lysakerområdet så ut før 1992. Da ble det bygget et 260 meter langt og 17 meter bredt lokk, Lysakerlokket, over dette området. Drammensveien, nå E18, deler bildet diagonalt, mens Vollsveien tar av oppover til høyre langs jernbanen. Apotekergården ligger i krysset mellom disse veiene. Midt på bildet ser vi en forretningsgård (til venstre for Drammensveien) og Lysaker stasjon (til høyre). Postkontoret ligger ved siden av stasjonen. Gjestgiveriet ligger blant store trær foran forretningsgården. Til høyre ser vi også sidesporet hvor jernbanevogner kunne kjøre opp til Granfos Brug. Bildet er fra 1956. Sett fra øst. Kilde: Bærum bibliotek